Stäng fönster Mjölby kn, NORMLÖSA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Redan år 1178 nämns en gård i Normlösa och bl a 1363 nämns Normalösa som egen socken. Linköpingsbiskopen ägde flera gårdar i socknen. Ca 400 m norr om kyrkan ligger den s k biskop Brasks källare. Det är en medeltida källare, troligen uppförd under biskop Lars tid på 1200-talet d v s mycket tidigare än biskop Hans Brasks tid. Socknen hör till östgötaslätten och jordbruk har varit huvudnäringen. Största delen av åkermarken brukas fortfarande, men många arbetar nu inom andra näringar. Genom socknen rinner Svartån, som delvis utgör sockengräns. Utmed t ex Svartån är terrängen kuperad, men öppen. Skogsområden finns framför allt i socknens norra delar. Tidigare gick järnvägssträckningen Skänninge - Bränninge - Linköping genom socknen. Bebyggelsen består av jordbruksbebyggelse i form av byar och utskiftade gårdar, t ex Skonberga och Torpa, ensamgårdar, torpbebyggelse och ett område med äldre och sentida villor söder om kyrkan.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan ligger på en nord/sydlig åssträckning intill en vägkorsning. Norrut går vägen till bl a Skeppsås och österut till bl a Västerlösa. Söderut utmed vägen ligger villabebyggelse och lönebostället. Väster om kyrkan, lägre i terrängen, ligger skolhuset från 1924. Byggnaden ritades av arkitekt Sven Torgersruud, som ritat många byggnader, framför allt på landsbygden, och är uppförd i två våningar med slätputsade fasader avfärgade i en gul ton och valmat sadeltak. Det finns även en äldre skolbyggnad från 1875, som förutom skollokaler innehållit lärarbostäder. Norr om kyrkan ligger några sentida parhus. Öster om kyrkogården ligger en byggnad med vitputsade fasader och tegeltäckt sadeltak. Den byggdes 1775 av klockaren Peter Palmgren. Han skänkte den sedan till församlingen som klockarbostad. Sedan 1954 är den församlingshem. Här finns även den hitflyttade lilla stugan "Smällen". De är omgivna av en park med höga lövträd. Öster om parken och bebyggelsen breder åkermarken ut sig. Prästgården ligger ca 400 m norr om kyrkan, utanför själva kyrkomiljön.