Stäng fönster Mjölby kn, KUMLA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Kumla är en medeltida socken och finns omnämd 1332 som Kumbla vilket syftar på de i socknen rikligt förekommande stenkummel, dvs ättehögar. Den är en av Östergötlands minsta socknar, belägen i västra Östergötland mellan Mjölby och Ödeshög. Den flacka, uppodlade slätten söder om Tåkern dominerar landskapsbilden, och större delen av sockenborna har varit sysselsatta inom jordbruket. I socknen finns flera stora högar som kan vara anlagda redan under äldre bronsålder. De ingår i ett område med högar runt Tåkern, varav ett stort antal säkerligen blivit bortodlade, bl a är det känt att det har funnits högar invid Kumla kyrka.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan ligger c:a 15 km väster om Mjölby på en svag höjd nära Tåkern med vid utblick över slätten. Invid kyrkan ligger en före detta skola från 1924 samt tre bostadshus från 1900-talets början. Skolbyggnaden köptes av församlingen och fungerar nu som personalrum och församlingshem. 2004 ändrades fasadbeklädnaden från puts till träpanel målad i grått med vita foder och röda fönstersnickerier under brutet tegeltäckt sadeltak.