Stäng fönster Jönköping kn, BOTTNARYDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Bottnaryds socken utgörs av en skogsbygd med grusåsar kring sjön Stråkens södra del. Samhället Bottnaryd är beläget väster om sjön och präglas av villabebyggelse och industrier.

Kyrka och kyrkogård ligger i samhällets norra ände mellan en mindre sjö i väster och den nord-sydliga Kyrkvägen i öster. Terrängen sluttar ned mot sjön. Öster om Kyrkvägen ligger församlingshemmet på en kulle. Ytterligare en kulle begränsar kyrkogården i sydväst. På andra sidan denna ligger Prästgården med sjön på nordsidan. Kyrkogården begränsas i söder av Movägen som på andra sidan har en skola. Vid kyrkogårdens norra ände är bod och avstjälpningsplats.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en träbyggnad i 1 ½ plan med gul locklistpanel, vita foder, frontespis åt söder och sadeltak med tvåkupigt lertegel. Den är sannolikt uppförd omkring förra sekelskiftet. Manbyggnaden flankeras av två rödfärgade flyglar.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet utgörs av två sammanbyggda låga längor med gul lockpanel, vita foder, spröjsade fönster och valmade sadeltak med tvåkupiga betongpannor. Det är sannolikt uppfört under 1970-talet.
SKOLA - Skolans huvudbyggnad är en länga i 3 plan med fasad av gult tegel och flackt sadeltak med tvåkupigt lertegel. Byggnaden är uppförd omkring 1900-talets mitt.

BOD - Boden bär rödfärgad locklistpanel, vita foder, portar med svart fiskbenspanel och sadeltak med korrugerad svart plåt. Byggnaden är uppförd under sent 1900-tal.