Stäng fönster Tranås kn, ADELÖVS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Adelövs socken ligger i den norra änden av Jönköpings län, i västra delen av Tranås kommun. Socknen sträcker sig söderut från skogsbygden Holaveden i norr och begränsas i öster och söder av sjöarna Vänstern och Noen. Landskapet är tämligen kuperat med inslag av såväl löv- som barrskog. Adelöv omnämns första gången 1261 som ”Athelef”. Innehåller troligen mansnamnet ”Adhi” och efterleden ”-löv” som tolkas arvegods. Genom socknens mitt skär vägen mellan Gränna och Tranås. Där vägarna mellan Adelöv och Lommaryd möts ligger sedan fornt en marknadsplats, välkänd åtminstone sedan 1700-talet. Söder därom finns en ansenlig koncentration av stora järnåldersgravfält, vilket pekar på ett förhistoriskt centrum i bygden. Vid sjön Noen finns det gamla säteriet Näs som tillhört bl.a. släkten Hummelhielm och Per Brahe d.y. vars ruinerade lustslott Brahehälla kvarstår. Ett annat säteri var Södraholm.

Kyrkbyn ligger samlad längs med en nord-sydlig vägsträckning genom en uppodlad slätt, en f.d. sjöbotten. Redan på 1700-talet var åkerbruket fördelaktigt här. Runt omkring finns bergsryggar med barrskog. Kyrka och kyrkogård ligger vid vägens östra sida med åker i norr och öster samt kyrkskolan i söder. Skolan är en timrad byggnad från 1905 i 1 ½ plan med smutsgul stående/liggande panel, korspostfönster, balkong och sadeltak med cementpannor.