Stäng fönster Torsby kn, SÖDRA FINNSKOGA KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Södra Finnskoga, i länets nordvästra del, är en höglänt skogsbygd med glest spridd bebyggelse i för finnskogen typiska höjdlägen. Ortnamnet betecknad socknen som den södra delen av finnskogen.

Skogsbygden här koloniserades under 1600-talets andra hälft av invandrande finnar. Redan på 1720-talet restes krav på att dessa skogsfinskdominerande bygder skulle avsöndras som egna församlingar bl a mot bakgrund av den långa vägen till sockenkyrkan. Genom Carl Axel Gottlunds engagemang för skogsfinnarnas sak förverkligades önskemålen 1830.

Strax väster om Bograngens samhälle ligger Södra Finnskoga vita träkyrka tätt intill storskogen. Kyrkan av trä påbörjades som korskyrka 1831, försågs senare med torn och invigdes först 1865.