Stäng fönster Säffle kn, HUGGENÄS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Huggenäs socken är Värmlandsnäs nordligaste socken. På impediment och skogsmarker i nära anslutning till öppen odlad jord återfinns ett flertal fornlämningar som vittnar om att Huggenäsbygden varit ianspråkstagen sedan mycket lång tid. Huggenäs finns skriftligen omtalat sedan 1423 och enstaka gårdar kan dateras till 1350. Socknens första kyrka lär ha legat vid Uggelberg några kilometer söderut. Denna plats övergavs snart för den nuvarande vid Kyrktorp.

Huggenäs församling bestod på 1700-talet av endast 12 hemman med svårighet underhålla kyrka och kyrkogård. På 1830-talet inlemmades därför verksamheten med Södra Ny. Den medeltida träkyrkan ombyggdes 1846 till skolhus. Troligtvis återanvändes timmer och grundstenar från kyrkan till skolbyggnaden. Skolhuset ombyggdes och återinvigdes sedan åter som kyrka år 1972.

Kyrkorummet ligger sammanbyggt med en församlingsdel. I direkt anslutning väster och norr om kyrkobyggnaden ligger boningshus från slutet av 1800-talet med tillhörande ekonomibyggnader. Samtliga byggnader är rödfärgade, tillika kyrkobyggnaden som omgärdas av kyrkogården inramad av stödmur i söder och öster och häckar i väster och norr. Runt kyrkobyggnaden finns idag några bevarade 1600- och 1700-tals gravhällar, en klockstapel samt några modernare gravvårdar från nutida urnnedsättningar. Miljön nås via en grusväg, med parkering öster om muren. Kyrkan ligger på en höjd synlig i odlingslandskapet även om dess roll som sockenkyrka är litet framträdande i arkitekturen.

ARKIV OCH LITTERATUR: Iwan Schyman, Huggenäs socken, ur Värmlandsnäs från forntid till nutid, del I, Säffle 1954./ Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Huggenäs kyrka. / ATA Stockholm; Huggenäs kyrka.