Stäng fönster Norrköping kn, TINGSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Tingstad är en medeltida sockenbildning. "Thingstath" nämns 1331 och "Tingstad" 1401. Troligen låg den äldsta tingsplatsen för Lösings härad här. I socknen finns en stor mängd fornlämningar, som tyder på tidig bosättning, nordöst om kyrkan finns två järnåldersgravfält. Ca en kilometer nordöst om kyrkan, vid Gullborg, ligger en av länets få arkeologiskt undersökta fornborgar. Den har daterats till folkvandringstid, ca 400-550 e Kr.

När det gäller arealen är Tingstad en relativt liten socken. Landskapet utgörs av öppna lerslätter med berg och moränbackar dit bebyggelsen huvudsakligen lokaliserats. Stora delar av socknen utgörs fortfarande av åkermark, men jordbruket är inte längre den dominerande näringen bland dem som bor här. Tingstad omfattar numer bl a bostadsbebyggelsen i Navestad i södra delen av Norrköping. Järnvägen mellan Norrköping och Valdemarsvik gick genom socknen och väster om prästgården fanns en hållplatsstuga. Järnvägssträckningen är nu upplöjd. Väg E22 mellan Norrköping och Söderköping går genom socknen, ca 400 m väster om kyrkomiljön.

KYRKOMILJÖN
Tingstad kyrka ligger på en ås, som sträcker sig i öst/västlig riktning, med åkermark i norr och söder. På åsen, sydöst och öster om kyrkan, växer bl a ekar. Norr om kyrkan går landsvägen mot Tåby och väster om prästgården möter den vägen mot Styrstad. Öster om kyrkan ligger Tingstadgården, som är ett församlingshem i en våning med putsade fasader. Här ligger även två bostadshus. Det ena av dessa är en enkelstuga i två våningar. Väster om kyrkan ligger den f d prästgården. Bostadshuset har panelade, rödfärgade fasader och ett brutet tak. Det byggdes troligen under slutet av 1700-talet. Till prästgården hör flera rödfärgade uthus, bl a en f d ladugård/loge som är byggd i vinkel. Norr om landsvägen ligger den f d sockenstugan, en reveterad timmerbyggnad från 1700-talet. Enligt häradskartan från 1868 inrymdes skolan här och fattigstugan låg i vägskälet väster om prästgården.