Stäng fönster Eksjö kn, HULTS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Hults socken ligger i Eksjö kommuns mellersta del, mellan Eksjö och Ingatorps församlingar. Socknen genomskärs av riksväg 33 samt järnvägen mellan Eksjö och Vimmerby. Socknen omnämns första gången 1284 i samband med en donation till Alvastra kloster och det finns ett antal kända fornlämningar - främst rösen, högar och stensättningar - inom området. Socknen är stenrik och marken jordfattig varför tre fjärdedelar av ytan utgörs av skogsmark. Hults tätort ligger några kilometer norr om kyrkan och kyrkbyn, och växte upp kring den järnvägsstation som uppfördes 1874.

Kyrkbyn består av en fd sockenstuga och fattigstuga (samtida med kyrkan), skolhus (1914) och en del villabebyggelse från första hälften av 1900-talet. Den nuvarande kyrkan ersatte 1841 en äldre kyrka som låg ca tre kilometer söder om den nuvarande. Den gamla omgavs av kärr och myrmark vilket var främsta anledning till att man valde att bygga den nya kyrka på en helt ny plats. Socknens prästgård ligger kvar på den gamla platsen, liksom den gamla kyrkogården med bevarade stenmurar och en del stenvårdar.

REFERENSER

Eksjö kommun, Översiktsplan Eksjö kommun – Framtidsplan Mål och strategier inför 2010, Eksjö 2001
Erixon, S (red.), Sveriges bebyggelse Landsbygden Jönköpings län I, Uddevalla 1952
Syllner-Gustafsson, M, Kulturminnesvårdsprogram för Eksjö kommun – Del I Kulturhistorisk utredning och bevarandeförslag, Eksjö 1985