Stäng fönster Jönköping kn, NORRA UNNARYDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Norra Unnaryds socken utgörs av en höglänt och kuperad skogsbygd kring Nissans dalgång, en gammal kommunikationsled. Sockennamnets ändelse på -ryd indikerar att bygden bröts först under yngre järnålder/tidig medeltid. Kyrkan och den utskiftade kyrkbyn ligger i ett uppodlat landskapsrum väster om Nissan. Väg 156 löper från "Nissanstigen" mot Tranemo i sydväst. Kyrkplatsen ligger invid vägens södra sida, på den östra änden av en morän med utblick över byn. Något åt väster är ett vägskäl där vägen från Ölsremma i nordväst ansluter. På andra sidan vägen är en damm och en bäck som rinner ner från de skogiga åsarna. Gårdarna ligger utspridda på höjdryggarna i landskapsrummets kanter. I backen nordväst om kyrkogården ligger ett församlingshem. Socknens norra ände utgjorde tidigare en egen socken, Vallgårda.

FÖRSAMLINGSHEM - Det postmoderna församlingshemmet från 1988 har 1 ½ plan och souterrängvåning. Sistnämnda har fasad av rå granit medan övriga fasaden är klädd med rödfärgad locklistpanel och har vita foder samt lunetter i gavelpartierna. Byggnaden bär ett sadeltak som skjuter ut över långsidornas utkragande mittpartier. Taktäckningen utgörs av tvåkupiga betongpannor och på gavlarna sitter hjulkors av svart plåt.