Stäng fönster Norrköping kn, FURINGSTADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

SOCKNEN
Furingstad socken är belägen på Vikbolandet och är en medeltida socken, omtalad 1352 som Furingxstatha. Namnet härrör sannolikt från en gård, som varit belägen vid kyrkan och som senare givit namn åt socknen. Kyrkan är högt belägen i det fornlämningstäta landskapet med odlingsområden i lägre terrängpartier. Området utgörs av ett karakteristiskt, omväxlande spricklandskap. Jordbruk har varit den huvudsakliga näringen, industri och hantverk saknas i stort sett helt och hållet. Järnvägen mellan Norrköping och Arkösund passerade socknens södra del. Den öppnade för trafik 1895, men är numera nedlagd.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen på en moränbunden bergshöjd i ett öppet odlingslandskap. Furingstads by går tillbaka till järnåldern och delar av ett gravfält finns beläget väster om kyrkan. Där finns även fem sekundärt placerade runstenar, daterade till tiden mellan 1000-1050 e Kr. Kyrkbyns jordbruksbebyggelse ligger i huvudsak samlad utmed vägen norr och öster om kyrkan. Efter laga skiftet 1839-40 återstår tre gårdar i byläge. Söder om kyrkan är Klockaregården belägen med bebyggelse från 1700- och 1800-talen. Väster om kyrkan finns en skolbyggnad, uppförd 1895, men med det nuvarande utseendet från en omfattande ombyggnad 1937. Skolan lades ner 1955 och fungerar nu som församlingshem. Utanför kyrkogårdsmuren, sydväst om kyrkan, finns en äldre timrad bod. Den f d prästgården är belägen vid Vallerstad några hundra meter väster om kyrkbyn.