Stäng fönster Munkfors kn, RANSÄTERS KYRKA OCH MUNKFORS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Värmland

Beskrivning
RANSÄTER: Ransäters socken ligger ca 5 mil norr om Karlstad, på båda sidor om Klarälven och utgörs till övervägande del av skog och jordbruksområden. Trakten var glest befolkad under medeltiden men kring 1600-talets mitt etablerades flera järnbruk och längs Klarälvdalen medförde detta bebyggelseexpansion och befolkningsökning. Bland andra köpte borgmästaren i Karlstad, Johan Börjesson de tre vattenfallen i Ranån, där han startade tre järnbruk. En av brukspatronerna blev Bengt Gustaf Geijer d.y som köpte härdarna i Nedre hammaren 1787. Hans äldste son var ämnad att ta över som bruksägare men Erik Gustaf Geijer blev istället professor i historia och skald. I början av 1900-talet drabbade bruksdöden området. Kvar i socknen blev bruket i Munkfors där verksamheten och samhället i stället växte och blev centralort i det som senare kom att bli Munkfors kommun.

ARKIV OCH LITTERATUR:
MUNKFORS: Bergslagen, till vilket Munkfors hör, var under en lång tid ett av Sveriges viktigaste industriområden. Redan 1670 startade järnhanteringen i Munkfors då ett bruk anlades där. Ursprungligen var Munkfors en del av Ransäters landskommun och där samhället nu ligger, låg före 1600-talets senare del endast några få gårdar. Bruket, beläget i kommunens norra del, drog till sig allt fler människor och en tätbebyggelse utvecklades. I egenskap av markägare och ansvarig för den industriella verksamheten utövade Uddeholm stort inflytande på samhällets utveckling. Merparten av Munkfors bostadsbestånd uppfördes som egnahem under 1900-1920. Egnahemmen har sedan successivt ersatts av ett modernt villa- och småhusbyggande.

Då avståndet till kyrkan i Ransäter var långt beslöts att en kyrka skulle uppföras i Munkfors. Arkitekt Bror Almquist fick uppdraget att rita den nya kyrkan, vars arkitektur kom att präglas av den rådande nationalromantiska stilen med visst inslag av jugend. Kyrkan, invigd 1920, placerades centralt i samhället men ändå relativt ostört. Munkfors var då kapellförsamling i Övre Ulleruds pastorat. 1926 bildades Ransäters pastorat som bestod av Ransäters och Munkfors församlingar. Hösten 1984 totalförstördes kyrkan genom brand. Kyrka återuppfördes sedan efter ritningar av arkitekt Jerk Alton.

Kyrkoanläggningen mitt i samhället består förutom kyrka och kyrkogård av ett vitputsat gravkapell från 1920-talet. Strax söder om kyrkogården ligger ett församlingshem i tegel (1970-tal) och en 1920-tals klassicistisk vitpanelad kyrkoherdebostad.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Munkfors kyrka. / ATA Stockholm, Munkfors kyrka. / Helger, N, Ransäter och Munkfors, sockenbeskrivning i historisk framställning, 1944.