Stäng fönster Söderköping kn, ÖSTRA RYDS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Östra Ryds socken är en relativt stor socken i östra Östergötland ca 3 mil söder om Norrköping. Trakten är skogrik och kuperad med många mindre sjöar. Sockenbildningen skedde på 1200-talet. Socknens dominerande egendom består av Björkviks säteri med anor tillbaka till 1300-talet då Geraätten var innehavare. Dess ägare innehade patronatsrätt från 1712 till 1922. Den nuvarande mangårdsbyggnaden är byggd i trä på 1600-talet, och till gården hör även en fatbursbyggnad som anses vara uppförd på 1500-talet och som är den enda i sitt slag i landet med en kopia på Skansen. Östra Ryds samhälle har under 1900-talet vuxit från en by till ett samhälle med bl a skola, livsmedelsbutik och modern villabebyggelse.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen i nordvästra utkanten av Östra Ryds samhälle, på en markant höjd som angränsar till brukad mark. Intill kyrkan på dess västra sida finns ett församlingshem, uppfört på 1860-talet som skola. Byggnaden i 1½ våning är reveterad med vit spritputs och har ett sadeltak belagt med betongpannor. I sluttningen väster om kyrkan ligger en byggnad i 1½ våning som uppfördes 1927 som lärarbostad innehållande fyra lägenheter. Fasaderna är gulputsade med hörnkedjor och sadeltaket är belagt med tegel. I kyrkans närhet finns även en äldre timrad faluröd uthuslänga som har tillhört klockarbostället, jämte en timrad faluröd enkelstuga samt en redskapsbod med personalutrymmen. I den södra delen av samhället, ca 500 m från kyrkan ligger prästgården på mark som donerades av Björkviksgodset på 1700-talet. Mangårdsbyggnaden och även en magasinsbyggnad är uppförda på 1700-talet och omges av resterna av en stor park.