Stäng fönster Valdemarsvik kn, TRYSERUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

Beskrivning
Socknen är uppkallad efter gården Trisrum som finns omnämnd 1341. Socknen är belägen i Smålands nordöstra hörn och ansluter i öster till den djupa Valdemarsviken. Landskapet är skogrikt och kuperat och präglas av närheten till skärgården. Jordbruket och skogsbruket har länge varit den dominerande näringen medan fisket tappade i betydelse redan under mitten av 1900-talet. Förutom en cementvaru- och snickerifabrik har inga större industrier funnits. Till socknens större gårdar hör bl a Fågelvik, Hornsberg, Snällebo, Vittvik och Skönero. Mest känt är Fågelviks slott, vars nuvarande mangårdsbyggnad är från 1796, och som sedan 1983 är byggnadsminne. Ägarna till Fågelvik innehade under lång tid patronatsrätt, dvs rätt att tillsätta präst, och har haft ett stort inflytande över kyrkan. Fågelviks medeltida anläggning finns bevarad som borgruin.

Kyrkomiljön
Kyrkan är högt belägen i en södersluttning och den närmaste bebyggelsen finns nedanför kyrkan i söder. Mittemot den södra ingången ligger kyrkskolan från 1855. Den är byggd i två våningar med rödfärgade panelklädda fasader och tegeltäckt sadeltak. Den inrymmer numera församlingshem och förskola. År 1926 byggdes en ny skola ett stycke söder om den gamla, en tvåvåningsbyggnad med vita spritputsade fasader och brutet plåtklätt tak. Intill denna ligger det fd ålderdomshemmet byggt 1927. Dessförinnan var ålderdomshemmet/fattigstugan inhyst i den byggnad där hembygdsföreningen nu huserar. Den ligger direkt väster om den gamla kyrkskolan och utgörs av en timrad faluröd tvåvåningsbyggnad under tegeltäckt sadeltak, uppförd 1858. På höjden norr om kyrkan finns den fd prästgården, en liten 1950-talsvilla med vita spritputsade fasader och tegeltäckt sadeltak. Cirka 100 meter öster om kyrkan ligger kyrkstallarna. Det är en faluröd länga som är placerad i en sluttning, med fasader klädda med lockpanel och ett plåttäckt pulpettak. Det tillkom under 1800-talets första hälft, och fram till 1948 fanns det ett liknande stall i strax söder härom.