Stäng fönster Ydre kn, SVINHULTS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Östergötland

Beskrivning
Svinhult är en medeltida socken och omnämns 1322 som SwinShult. Den är belägen i länets sydligaste del och gränsar i söder och öster mot Kalmar län. Naturgeografiskt hör socknen till södra Östergötlands skogsbygd och utgörs av högland och skogsbygd med de högsta delarna ca 300 meter över havet. Socknen domineras av barrskog och de små jordbruken är belägna på höjdsträckningarna. I Östergötlands kalender från 1872 uppges att det då fanns nio kvarnar och fem sågar. Bebyggelsen som fortfarande har en ålderdomlig prägel är företrädesvis samlad till byar och större gårdar saknas. Socknen har länge varit relativt isolerad och först på 1930-talet utbyggdes vägnätet. Bebyggelsen och folklivet i Svinhult har blivit uppmärksammat tack vare fotografen August Christian Hultgren, som föddes 1869 i socknen.

Kyrkomiljön
Svinhults kyrka är den högst belägna kyrkan i Östergötland. Den nuvarande kyrkan uppfördes 175 m nordöst om den gamla kyrkplatsen, där den äldre kyrkogården fortfarande är i bruk. Den f d kyrkskolan är belägen söder om vägen och fungerar nu som församlingshem. Den är uppförd 1910 av trä med rödfärgade fasader, men kraftigt ombyggd 1949. Nordväst om kyrkan är det f d ålderdomshemmet beläget, vilket utgörs av en välbevarad tvåvåningsbyggnad med faluröda fasader under tegeltak. Mellan ålderdomshemmet och skolan har under 1950-talet uppförts små rödfärgade byggnader för bl a skollärare och vaktmästare. Strax öster om kyrkogårdsmuren finns de f d kyrkstallarna bevarade. De utgörs av en lång länga med faluröd panel. Några spiltor finns även i behåll. I kyrkomiljön finns även två f d lanthandlar, varav den ena är en mycket välbevarad representant för 1930-talets kooperativa rörelse. Den f d prästgården är belägen en knapp kilometer nordöst om kyrkan. En ny huvudbyggnad uppfördes 1932 och den äldre mangården revs på 1950-talet.