Stäng fönster Grums kn, GRUMS KYRKOR, Värmland

Beskrivning
Vid Vänerns nordvästra hörn, någon kilometer nord ost om Grums samhälle, ligger Grums kyrka. Av kyrkans inventarier att döma uppfördes den första kristna kyrkan under 1100-talet även om socknen i skriftliga källor inte nämns förrän 1331. Området rymmer väsentliga delar av Grumsbygdens historia allt från välbevarade järnåldersgravar vid Lökene till kyrkan och traditionella jordbruksgårdar med medeltida anor. Gårdarna Agnhammar och Hammarsten utgör goda exponenter för högreståndbebyggelse med tidstypiska klassicistiska utföranden. De öppna vidsträckta odlingsmarkerna kring den vita stenkyrkan har under lång tid mer eller mindre intensivt utnyttjats för agrara ändamål. Bland annat har de under lång tid tidvis översilade lermarkerna väster om kyrkan brukats som slåtter- och betesmarker innan de genom landhöjning och invallning kunde plöjas till åker. Här finns en rik örtvegetation och dominerade lövskog med främst björk, asp och rönn.

Prästgården, Övre Åshammar, ligger sedan 1849 ungefär 500 meter norr om kyrkan. I denna bybildning finns främst bostadsbebyggelse med tyngdpunkt från 1900-talets första hälft. Skola och sockenstuga låg vid kyrkan och utgjorde ett sockencentra intill det som senare kom att bli riksvägen mellan Stockholm och Oslo.

Grums samhälle kom i och med järnvägens dragning att uppföras söder om det gamla sockencentrat. Här finns en ny stadsdelskyrka, Solbergskyrkan, dit verksamheter som till exempel pastorsexpedition har flyttat.

ARKIV OCH LITTERATUR: Sveriges kyrkor; Värmland, band 1 häfte 1 Kyrkor i Grums härad norra delen, H Kjellin, 1924, Stockholm. / Grums Kyrka, Vägledning av Å Kjellberg, Årjäng 1966. / Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland, 1989. / Begravningsplatser i Värmlands län, 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / ATA Stockholm; Grums kyrka. / Värmlands Museums topografiska arkiv; Grums kyrka.