Stäng fönster Åtvidaberg kn, HANNÄS KYRKA KYRKOMILJÖ, Östergötland

SOCKNEN
Hannäs socken tillhör Tjustbygden och ligger i landskapet Småland men ingår i Östergötlands län. Hannäs, eller Hananäs som det tidigare skrevs, omnämnes första gången 1383. Det är en skogrik och kuperad trakt med många sjöar. Skogsbruk och jordbruk har varit de viktigaste näringarna. Eds bruk och Borkhults bruk har ägt flera skogsgårdar i socknen, och sågverksrörelsen har varit betydande.

KYRKOMILJÖN
Kyrkan är belägen på en markerad höjd i mitten av en korsväg där vägarna leder till Tryserum, Falerum och Hägerstad. Marken skänktes av ägarna till socknens största gård, Grävsätter. Här växte socknens nya administrativa centrum fram med församlingshem, ålderdomshem, affär och post. Bortsett från församlingshemmet är dessa verksamheter i dag nedlagda. Församlingshemmet uppfördes enligt uppgift 1886 som sockenstuga med virke som blev över från kyrkobygget, och är till det yttre välbevarat. Väster om församlingshemmet finns moderna industrilokaler och längs vägen bostadsbebyggelse av varierad ålder. Den fd prästgården ligger ett stycke söder om kyrkan. Ruinen efter Hannäs medeltida kyrka ligger c:a 1 km söder om den nuvarande kyrkan, på en höjd vid sjön Vindommen.