Stäng fönster Filipstad kn, BRATTFORS KYRKA KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Brattfors socken ligger sydväst om Filipstad, i den Värmländska delen av Bergslagen. Området utgörs till övervägande del av skogklädd, kuperad terräng som genombryts av många vattendrag där man på olika sätt kunnat nyttja den eftertraktade vattenenergin. Socken saknar tätort, men kring kyrkan finns en litet centrumbildning med bland annat skola och butik. Under 1600-talet anlades i området flera hyttor, bland annat Paradixhyttan, Hedenskogshyttan och Forshyttan.

I Brattfors anlades en hytta redan 1540. Efter att under en period under 1600-talets början ha legat nere, återupptogs verksamheten åter 1641 och drev fram tills 1920 då driften upphörde för gott. Området vid Brattforshyttan, som bland annat innehåller delar av hyttan och grundmurar till hamrarna och andra byggnader, är idag skyddat som byggnadsminne.
Hyttorna och den lättodlade sandmarken på Brattforsheden lade grunden till en betydande befolknigsutveckling i området. anlades under 1600-talet, ökade befolkningsantalet kraftigt och man började också odla de södra delarna av Brattforsheden. En träkyrka uppfördes på 1660-talet på initiativ av bland annat borgmästaren i Karlstad Johan Börjesson.
Brattfors kyrka ligger i en vägkorsning och kring kyrkan har det vuxit fram en liten centrumbildning med affär, skolhus och
I anläggningen ingår, förutom kyrkan också en ekonomi- och förrådsbyggnad från 1980-talet. Den har vitmålad stående lockpanel och skifferklätt tak.
Sedan kung Oscar I gått bort år 1859 uppmanades församlingarna att "kungsringa" i samtliga klockor i flera veckor. Då patronen på Brattfors herrgård ansåg att det räckte att ringa i två klockor fick det bli så. En herreman som som barn blivit illa behandlad på Brattfors herrgård kom ridande förbi och upptäckte att det bara ringde i två klockor. Han anmälde detta hos myndigheterna och som straff tvingades församlingen att alltid ha en tornlucka öppen, samtidigt som patronen som beordrat ringandet i två klockor fick livslångt bötesstraff samt tvång att bära en tagelring runt halsen hela livet. Sedan denna dag är alltid ena tornluckan på Brattfors kyrka öppen.
ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Brattfors kyrka. / ATA Stockholm, Brattfors kyrka. / Brattfors kyrka, Åke Nisbeth, 1989.