Stäng fönster Arvika kn, ÄLGÅ KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Värmland

Beskrivning
Älgå kyrka är belägen invid Älgåälvens utlopp i Glafsfjorden, omkring två mil söder om Arvika stad invid landsvägen som leder mot Säffle. Älgå socken är medeltida och nämns i handlingar första gången 1469. Socknen består av en smal strandbygd vid sjön Glafsfjordens norra del med en dalbygd i nordväst samt bergig skogsmark på Glasskogen. I socknen finns förutom strand mot Glafsfjorden många insjöar och tre älvar. Marken är rik och gett förutsättning för god odling. Området kring Älgån utgör ett gammalt centrum i bygdens administrativa och industriella historia. Här exponeras idag en traditionell och karaktäristisk bild av den värmländska mellanbygdens landskapsbilder. Ett par förhistoriska anläggningar, ett röse och en stensättning vittnar om bofast befolkning redan före vår tideräkning. Båda gravtyperna tillhör dalgångens karaktärsfornlämningar.

Området runt Älgå kyrka utvecklades efter järnbruksetableringen år 1695 till bygdens administrativa och industriella centrum med kyrka, prästgård, sockenstuga, skola, kvarn, såg och stångjärnsbruk med manufaktursmide. Brukets koncentration ligger i direkt anslutning söder om kyrkoanläggningen. En välbevarad spiksmedja är länets äldsta i sitt slag och förklarad som byggnadsminne. Om den forna bruksanläggningen minner idag herrgård med ekonomibyggnader, en arbetarbostad samt ett hamnmagasin vid den gamla lastningsplatsen. Där finns även sedan 1984 en äldre ditflyttad mangårdsbyggnad som idag nyttjas som hembygdsgård. Utmed Älgån finns ett flertal lämningar efter äldre vattendrivna verk varav fundamenten till det forna sågverket utgör det mest imponerande.

Enligt traditionen låg Älgå medeltida kyrka något sydväst om den nuvarande stenkyrkan invigd år 1726. Medeltidskyrkan var helgad åt "Sankt Olof" och olofsmässor firades i Älgå kyrka fram till 1720-talet. Kyrkogården anlades samtidigt med kyrkan och där finns sedan år 1936 ett vitputsat bårhus. Norr om kyrkogården ligger socknens församlingshem. Ytterligare norr om församlingshemmet ligger den fd prästgård, uppförd 1920 i traditionell stil i två plan med faluröd panel och vitmålade snickerier. Den tjänade som prästgård fram till 1960-talet och var via en björkallé förbunden med kyrkan.

ARKIV OCH LITTERATUR: Ditt Värmland, Kulturmiljöprogram för Värmland och värmlänningar, Länsstyrelsen i Värmland 1989. / Kyrkogårdsinventering 1988, Länsstyrelsen i Värmland. / Värmlands Museums topografiska arkiv, Älgå kyrka. / ATA Stockholm, Älgå kyrka. / Brodin L, Älgå kyrka 1726-1926, 1926. / Nordström A, Kyrkan mitt i byn, Kulturmiljöer i Arvika kommun, 1998.