Stäng fönster Eksjö kn, KRÅKSHULTS KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Kyrkan i Kråkshult är uppförd på en höglänt bergsknalle med sluttande marker på alla sidor. Väster om kyrkan går landsvägen mellan Bellö och Karlstorp, landsvägen genom samhället är planterad med en ståtlig lindallé från 1900-talets början. Denna ersatte en äldre aspallé, troligen planterad redan under 1800-talets början. Söder om kyrkan finns ett sockenmagasin i timmer. Sockenmagasinet uppfördes 1759 invid den gamla kyrkan men monterades ner och flyttades till den nuvarande platsen vid nya kyrkan när denna uppfördes. Öster om kyrkan är det granskogs¬planteringar och norr om kyrkan ängsmark innan villabebyggelsen tar vid. Villabebyggelsen är främst koncentrerade till nordöstra delen av landsvägen, med samma tomtstruktur som den bostadsbebyggelse som uppfördes i samband med att kyrkan uppfördes. Kyrkstallar har funnits, de uppfördes i två rader för 32 hästar under 1800-talets första hälft, men dessa revs omkring 1910. Mittemot kyrkan ligger en fd skolbyggnad i en och en halv våning från slutet av 1800-talet, med frontespis och putsade fasader.

REFERENSER

Kråkshults hembygdsförening, Hembygd på höglandet, Vimmerby 1989
Björkman, Sten, mfl (red.), Svenska gods och gårdar. del XXV, Småland: Jönköpings län (östra delen), Uddevalla 1941.
Nilsson, Gustav, ”Kråkshults socken”, ur: Erixon, Sigurd, mfl, (red.) Sveriges bebyggelse : statistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd. Landsbygden. Jönköpings län, del I, Uddevalla 1952
Syllner-Gustafsson, M. Kulturminnesvårdsprogram för Eksjö kommun, Del I. Antagen av kom¬munfullmäktige 1986.