Stäng fönster Eksjö kn, HÖREDA KYRKA KYRKOMILJÖ, Jönköping

Beskrivning
Höreda socken ligger i den sydvästra delen av Södra Vedbo härad, söder om Eksjö stad. Det är en småbruten och sjörik skogsbygd. Höreda omnämns första gången 1335 som ”Höryth” och skall betyda linslåtter. Socknen är en av de fornlämningstätaste i bygden och järnåldersgravfält skall ha funnits i anslutning till kyrkan. Centralt i socknen ligger godset Ryningsholm invid Skedeån. Detta har bl.a. tillhört släkten Taube. I närheten finns ett stort gravfält. I öster ligger Hunnerstad som ägts av bl.a. släkten Armfelt. Norr om kyrkbyn återfinns säteriet Torsjö som ägts av bl.a. släkterna Bourdon, Duse och Hederstjerna. Två gästgiverier har funnits i socknen, dock inget i kyrkbyn.

Kyrkbyn ligger samlad kring en vägknut i socknens östra del, med ett litet omland av steniga åker- och betesmarker. Från nordväst möter Eksjövägen, sydost från Mellby och sydväst från Ryningsholm. Kyrka och kyrkogård ligger söder om vägknuten. Öster om knuten ligger prästgården med stor trädgård och löneboställe i söder. Boningshuset är i 1 ½ plan från 1920-talet med reveterade väggar, brutet tak och frontespis. Nordväst om knuten ligger en skola med tre låga längor från 1962. Längs med vägen åt sydväst står ett kyrkstall från 1870-talet och ett sockenmagasin. Det förra är klätt med rödfärgad, liggande fasspont, har svarta knutar, portar och foder samt sadeltak med lertegel. Magasinet i två våningar är knuttimrat och rödfärgat med sadeltak. Det skall ha flyttats till platsen 1800 och vara byggt 1758. Väster om kyrkogården är en hembygdsgård i ordningsställd 1960 och inhägnad av gärdsgård av störar. Där finns en ditflyttad parstuga och två bodar. I vinkeln mellan hembygdsgård och kyrkogård är en grusad parkering med en gammal lönn och ett äppleträd i nordväst, kvarlevor från klockarens trädgård. I söder står en ekonomibyggnad från 1970-tal med vattenklosetter och personalutrymme. Byggnaden är klädd med liggande rödfärgad fasspont, har svarta knutar och foder samt sadeltak med betongpannor. Övrig bebyggelse utgörs av villor, samlade främst i norr. Söder om kyrkogården är ängsmark och skog samt en fotbollsplan.

REFERENSER

Kulturhistorisk utredning och bevarandeförslag för Eksjö kommun. Jönköping 1983.