Stäng fönster Aneby kn, VIREDA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Vireda socken ligger i Jönköpings läns nordöstra del, gränsar till Gränna socken i nordväst, Adelöv i nordost, Lommaryd i sydost och Haurida socken i sydväst. Namnet Vireda omtalas första gången 1323 som ”Wirydh” då kyrkoherde Folke vidimerar påven Johannes III:s bulla. Namnet kan enligt en tolkning härledas till förleden ”Vi” med betydelsen ”helig plats, kultplats” och efterleden ”-ryd” med betydelsen ”röjning”. Landskapet är starkt kuperat, stenrikt och består till ca två tredjedelar av skogsmark och en tredjedel jordbruks- och betesmark. Jordbrukslägenheterna har traditionellt varit små, med undantag av Stora Hultrum och Viredaholm, den senare inte långt belägen sydost om kyrkan. Vireda kyrka med kyrkby ligger i socknens sydvästra del vid en landsvägskorsning där den norrgående landsvägen från Öresrum och Gränna möter den väst-östliga landsvägen mellan Jönköping och Tranås. Kyrkbyn består av sockenstuga, fd prästgård, kyrkstallar, enstaka bostadshus och skola. Kyrkogården ligger i direkt anslutning till kyrkan med huvudsaklig utbredning mot öster och ingång från söder utmed landsvägen.

REFERENSER

Allwin, J, Beskrifning öfwer Mo samt N:a och S:a Wedbo härader i Jönköpings län, Jönköping 1857.