Stäng fönster Aneby kn, FRINNARYDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Jönköping

Beskrivning
Frinnaryds socken ligger i Jönköpings läns nordöstra del. Socknen sträcker sig från nordändan av sjön Ralången och Svartån österut mot landskapsgränsen mot Östergötland. I norr gränsar socken till Linderås och Säbys socken och i söder till Marbäcks socken. Landskapet präglas av skog med inslag av betesmark och åker. Någon nämnvärd industri har inte funnits i socknen, utom en del inom trävarubranschen och inom sedvanlig livsmedelshantering. Fornlämningar i form av ett 10-tal gravfält är främst koncentrerade till krön och sluttningar av moränryggar, ett av de större återfinns ca 400 m sydost om kyrkan och består av ett fyrtiotal enskilda mindre gravhögar. Frinnaryd nämns första gången omkring 1300 som Frinnarydhum vilket härleds ur mansnamnet Frinne och ändelsen -ryd som talar om en röjd plats.

Frinnaryds kyrka ligger i kyrkbyn med samma namn. Kyrkbyn ligger på krönet av en ås med öppen odlingsmark runtomkring. Till kyrkbyn hör även prästgården från omkring år 1800 som ligger 200 meter sydost om kyrkan, denna om- och tillbyggdes på 1880-talet. Frinnaryds gamla byskola ligger i byns östra utkant, och uppfördes 1880. Kyrkbyn ligger utmed vägen mellan Aneby och Linderås, tidigare gick denna genom byn direkt öster om kyrkan, men idag har vägen flyttats österut utanför byn. Kyrkan ligger omgiven av en kyrkogård som inramas av en stenmur. Kyrkogården utvidgades mot norr under 1960-talet och vid detta tillfälle uppfördes även ett bårhus. Väster om kyrkan ligger församlingshemmet, norr om ligger jordbruksmark, i öster kyrkbyn och söder om ligger en parkeringsplats för kyrkobesökarna.

REFERENSER

Björkman, Sten, mfl (red.), Svenska gods och gårdar. del XXV, Småland: Jönköpings län (östra delen), Uddevalla 1941.
Erixon, Sigurd, mfl, (red.) Sveriges bebyggelse : statistisk-topografisk beskrivning över Sveriges städer och landsbygd. Landsbygden. Jönköpings län, del III, Uddevalla 1952
Hederström, Christine, Värdefulla byggnader och miljöer i Aneby kommun, Aneby 1994