Stäng fönster Västervik kn, LOFTAHAMMARS KYRKA OCH VÄDERSKÄRS KAPELL KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Loftahammars socken är en utpräglad skärgårdsbygd med 300 större och mindre öar. Landskapet präglas av tjustbygdens karaktäristiska sprickdalar som går i NV-SO riktning. I söder gränsar socknen till Västerviks stad, i väster och norr till Lofta samt Västra Ed. Fynd finns från samtliga förhistoriska perioder. Två större gårdar med gamla anor finns i socknen. Bjursunds säteri är känt sedan 1300-talet. Säteriet har innehafts av flera kända släkter t.ex. Grip, Oxenstierna och Natt och Dag. I söder är Gränsö slott med byggnader från 1800-talet beläget. Här har också flera kända familjer bott t.ex. Fleetwood, Sparre och Piper. Socknens viktigaste näringar är jordbruk, skogsbruk, fiske och turism. I synnerhet fisket har varit viktigt med både havsfiske och inomskärsfiske. Inomskärs är fiskevattnen skiftade. I Källvik fanns från 1870-talet till 1943 en bad- och kuranstalt. De fåtaliga industrietableringarna har utgjorts av cementstensfabriker, stenhuggeri och en mindre plastindustri. Socknens servicefunktioner har varit koncentrerade till kyrkbyn men en större tätort saknas inom socknen.

Socknen var fram till 1852 annexförsamling till Lofta. Inom socknen finns också Väderskärs kapell, beläget ytterst i havsbandet. I kapellets timmerväggar är årtalet 1663 inristat.