Stäng fönster Västervik kn, HJORTEDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Kalmar

Beskrivning
Hjorteds socken ligger sydväst om Västervik. Området är skogrik och har närmare 70 större och mindre sjöar. Till de större hör Hjorten, Yxern, Långsjön och Skrikgallen. Arkeologiska fynd och lämningar i landskapet visar att det bott människor i området sedan stenåldern. Skogen och sjöarna har alltid varit viktiga för människorna i det här området. Inom socknen har det funnits flera bruk och masugnar t.ex. Falsterbo och Borhult. Falsterbo bruk grundades 1670 av brödrarparen Bauman och de Rees. Familjen Bauman kom att inneha bruket under lång tid, adlades på 1780-talet och tog namnet Lilienstolpe. I Mörtfors fanns från mitten av 1700-talet till början av 1800-talet ett kopparverk som försågs med råvara från Solstads gruva. Sågverk har funnits bl.a. i Solstadström och Blankaholm. De största gårdarna i socknen är Hjorteds säteri och herrgården Totebo. Dessa båda, liksom flera av bruken i trakten, t.ex. Falsterbo bruk, ägdes under en tid av brukspatron Johan Tillberg som byggde upp en stor förmögenhet i mitten av 1800-talet.