Stäng fönster Vingåker kn, ÖSTERÅKERS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Österåkers socken ligger i den västra delen av Södermanland i gammal jordbruksbygd med öppet landskap, stora byar, gårdar och torp vid sjön Öljarens västra strand. Fornlämningar med några gravfält från järnåldern visar på bygdens betydelse. En särpräglad bondekultur med rik folkdräktstradition har utvecklats här. Gården Forsby med ekallé och stenmurar är socknen största gods.

Österåkers kyrka med fristående klocktorn, sockenstuga, sockenmagasin och kyrkstall samt en större modern skolbyggnad är belägna på båda sidor om vägar som korsas vid kyrkan.

Trädbeståndet på Österåkers kyrkogård består främst av lind, alm, lönn och oxel. Enstaka kastanjeträd och blodbok finns även. De äldsta träden finns närmast kyrkan. Den äldsta kyrkogården med kvarteren A, B, C och D finns söder och öster om kyrkan. I början av 1930-talet utökades begravningsplatsen med den s k Eriksbergskyrkogården längst i söder. Den omgärdas av almar. Den senaste utvidgningen skedde 1952-53 åt öster. En allé av oxel planterades och i ytterkant lind och oxel.

Österåkersbygden är av Riksintresse för kulturmiljövården, nr 22 i Vingåkers socken.

Källor: Sörmländska kyrkor 14, 1956. Sörmländska kyrkor 14, 1968. Sörmländska kyrkor 14, 1985. Trädvårdsplan - Österåkers Kyrkogård, 2002-07-12. Rydergård vid inventeringstillfället