Stäng fönster Strängnäs kn, ÖVERSELÖ KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Överselö kyrka är belägen i det böljande slättlandet vid västra delen av Selaön. Området har varit fullkoloniserat sedan järnåldern vilket gör sig påmint genom ortnamnen och tätheten av gravfält, av socknens 2450 kända fornlämningar ligger nästan alla inom 72 gravfält varav de flesta är från yngre järnåldern. I Överselö socken finns landskapets största koncentration av runstenar. Kyrkan omgärdas även av stora sammanhängande odlingsmarker och stora gårdar såsom Stora Lundby, Fröberga säteri och Tynnelsö gård. I kyrkans närhet återfinns prästgården, uppförd 1905 samt komministerbostället.

Överselö kyrka ligger inom ett område som utpekats som riksintresse för kulturmiljövården, Överselö-Tynnelsö (D15). I motiveringen beskrivs området som odlingslandskap med stora gårdar och ett rikt fornlämningsbestånd från bronsålder till yngre järnålder samt unikt biskopssäte, Tynnelsö slott, med rötter i medeltiden. Även kyrkan med präst- och komministergård omnämns.

Nationalencyklopedin, band 20. Bra Böcker. 1990.
Sockenbeskrivningar, Stallarholmens kommun. I. Schnell.