Stäng fönster Strängnäs kn, ÅKERS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Åkers socken består av skogsbygder i söder och kuperade odlingsmarker som omger den centrala slättbygden. I socknen är knappt 1000 fornlämningar registrerade. Av dessa är sex fornborgar och flera är förekomster av skålgropar. Flertalet av fornlämningarna är från järnåldern, vilket tyder på att bygden då var tätbefolkad.

Samhället Åker är beläget norr om Åkers styckebruk, strax söder om motorvägen mellan Mariefred och Strängnäs. Norr om kyrkan flyter Löta å, som nästan omringar kyrkbyn Tuna, och som har förbindelse med Mälaren.

Runt kyrkan ligger i sydväst gamla kyrkoherdebostaden, som numera är såld och i privat ägo och norr om denna, väster om kyrkan, är klockaregården som under 2007 byggdes om och återigen blev prästbostad. Väster om kyrkan ligger också två mindre rödfärgade byggnader, norr om klockaregården är den före detta barnmorskebostaden, som numera används som kyrkogårdsexpedition och norr om denna är den före detta sockenstugan, som även varit kyrkvaktmästarbostad. De tre sistnämnda byggnaderna är traditionellt rödfärgade.

Namnet Åker syftar sannolikt på en forntida åker.

Sörmlandsbygden 1988:1.