Stäng fönster Vårgårda kn, SÖDRA HÄRENE KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
Södra Härene kyrka står vid västra sidan av E20 omkring sex kilometer norr om Vårgårda. Det är en gammal kulturbygd, idag ett svagt kuperat jordbrukslandskap kring ån Nossan. Södra Härene kyrka ingår i ett område klassat som riksintresse för kulturmiljövården. På en kulle mitt emot kyrkan, på andra sidan E20, finns Sveriges största hällkista, tillika nordens största fornminne i sitt slag. I sydöst finns också en fornlämning med resta stenar. Ruinen av en äldre kyrka hittar man vid Nossan öster om nuvarande kyrka. Där går också landsvägen österut cirka 1,5 mil till Herrljunga. Den gamla 1200-talskyrkan byggd av granit brann ned 1905 efter ett åsknedslag i juni och har delar av långhuset i behåll. Kyrkans mittparti och korets östra vägg med ett litet rundbågsfönster var medeltida. Ruinen har konserverats i omgångar och den nyttjas för friluftsgudstjänster.

I anslutning till Södra Härene kyrka finns en stor asfalterad parkering i söder, och där finns en informationsskylt om sevärdheterna i socknen. Vid parkeringens norra sida ligger församlingshemmet kallat Härenegården och granne med det i söder ett par villor från 1900-talet; en med träfasad och mansardtak, en klädd i mexitegel med sadeltak. Norr om församlingshemmet är en björkdunge som övergår i en skogskulle längs med asfaltgången till kyrkogårdsgrinden. Gången kantas också av en rad med tallar. En smal grusväg går in från E20 norr om kyrkan på en lägre marknivå, som fortsätter längs kyrkogårdens västra sida fram till en gård med flera små röda och vita byggnader. Från vägkröken nås kyrkogården genom en grind på var sida om ett uthus. Norrut sträcker sig åkrar mot barrskogsranden och närmast grusvägen finns ett vattenfyllt dike i en mindre våtmark. Ett fåtal gårdar finns inom synhåll.