Stäng fönster Vårgårda kn, HORLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Horla socken utgörs av en kuperad skogsbygd kring Säveåns dalgång. Kyrkbyn är belägen i socknens norra del, på en uppodlad ås väster om dalen. Här möts de små vägarna från Bäne, Siene och Skogsbygden. I anslutning till byn finns järnåldersgravfält och domarringar som visar på att platsen brukats sedan förhistorisk tid. Enligt 1546 års jordebok dominerades socknen av skattehemman. Byn har en tätt samlad bebyggelse av gårdar och villor. Kyrkan är belägen i byns östra ände med sluttande hag- och åkermark i norr och söder. Vägen mot Siene löper längs kyrkogårdens södra sida. I anslutning till hagmarkerna finns bevarade stengärdesgårdar och ett par fägator. Dungar med löv- och blandskog vidtar öster om kyrkan där terrängen sluttar nedåt. Här är en parkering anlagd i anslutning till vägen.