Stäng fönster Vårgårda kn, HOLS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Hols socken utgörs till sin norra del av ett svagt böljande odlingslandskap söder om Säveån. I söder vidtar starkt kuperade skogsbygder. E20 skär genom odlingslandskapets södra del. Kyrkan ligger på den västra änden av en markant åsrygg norr om E20. Den sedan 1800-talet skiftade kyrkbyn utgörs av gårdar spridda i landskapet. En mer samlad bebyggelse av egnahem finns längs E20 ett par kilometer västerut. På åsarna norr om kyrkan finns ett av landskapets största järnåldersgravfält. Källmaterialet talar för att Hol varit en centralort. I Hervarasagan omnämns "Hollini Sal". Området är klassat som riksintresse. Enligt 1546 års jordebok var skattehemman den dominerande jordnaturen i socknen. Väster om kyrkan ligger en prästgård. Söder om denna leder en stig upp till kyrkogårdens stiglucka. Stigen kantas av en kallmurad stödmur som hänger samman med kyrkogårdens. Nedanför kyrkogården ligger i söder ett församlingshem och en parkering. I själva backen växer ett antal gamla ekar och bokar. Öster om kyrkogården ligger en ekonomibyggnad. Bakom denna är åsryggen beväxt med en skogsdunge.

PRÄSTGÅRD - Prästgården är en timrad byggnad i 1 ½ plan. Den är uppförd under 1800-talet, påbyggd under början av 1900-talet och totalrenoverad under slutet av detta sekel. Byggnaden är klädd med vit locklistpanel och har förstuga, balkong och frontespis i söder, kupa i norr och farstu i väster. Fönster och portar är nya. Byggnadens sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel. En rullstolsramp av rostfritt stål leder fram till entrén. Prästgården används idag som pastorsexpedition.

FÖRSAMLINGSHEM - Församlingshemmet är uppfört under 1900-talets andra hälft i ett plan och souterrängvåning. Den har en i vinkel utbyggd entré åt väster. Fasaderna utgörs av brunt tegel i munkförband. Den norra delen utgörs av en sal med glasade långsidor. Byggnadens sadeltak täcks av enkupigt lertegel.

EKONOMIBYGGNAD - Byggnaden är uppförd i ett plan 1989 och rymmer verkstad, personalutrymme och toalett. Fasaderna bär rödfärgad locklistpanel och vita foder. Byggnadens flacka sadeltak är täckt med tvåkupigt lertegel.