Stäng fönster Flen kn, DUNKERS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Dunkers kyrka är belägen på en höjd strax väster om sjön Dunkern. Kyrkan ligger i en dalgångsbygd, med stora skogsmarker i norr. Socknen ligger i ett fornlämningsrikt landskap, med över 300 kända fornlämningar, i huvudsak belägna på gravfält från yngre järnåldern. Mot sydväst syns gården Vadsbro, och runt sjön Dunkern ligger gårdarna Ökna, Ekensholm och Ånhammar.

Sydväst om kyrkan ligger kyrkskolan, socknens äldsta från 1847. I nordväst ligger klockargården, som nu delvis nyttjas av skolan. På kyrkogården öster om kyrkan ligger en timrad bod.

Prästgården Stora Dal ligger strax intill kyrkan med manbyggnad uppförd 1887. Trädgårdsanläggningen med parkkaraktär är unik för länet. Före detta komministergården Kulla ligger några kilometer längre bort, sydost om kyrkan, med manbyggnad från 1700-talet.

Kyrkomiljön i Dunker ingår i ett område av riksintresse för kulturmiljövården, D30. Motiveringen är att det är ett herrgårdslandskap präglat av 1600-talets säterier. I uttrycket nämns bl a Dunkers sockencentrum.

Källor: Christiansson Hans. Dunkers socken. 1945. Nationalencyklopedin. Bra böcker, 1991. Södermanlands museum. Prästgårdsinventering 1974-75.Sörmlandsbygden 1988:1, Södermanlands hembygdsförbunds årsbok.