Stäng fönster Flen kn, BLACKSTA KYRKA KYRKOMILJÖ, Södermanland

Beskrivning
Blacksta socken består av kuperad odlingsbygd på den södermanländska sjöplatån. Sockennamnet innehåller plural av stadher, ställe, samt i förleden mansnamnet Black, eller möjligen black som i blekfärgad. I socknen finns ca 470 registrerade fornlämningar. Spridda äldre gravar förekommer, men huvuddelen ligger på järnåldersgravfält från periodens senare del. För övrigt finns tre fornborgar och fyra runstenar.

Blacksta kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D39). Det utpekade området utgörs av Blacksta sockens jordbruksbygd norr och väster om en vik av sjön Långhalsen samt norra delen av Bettna socken norr om sjön. I motiveringen beskrivs området som en bondebygd med genomgårdssammanslagningar utglesad, traditionell bebyggelse. I området finns byar, fornlämningar, gamla kommunikationsvägar, sockenkyrka och herrgårdar. Byarna Blackstaby, Bjudby, Trinkesta och Fyrby framstår betydelsefulla gårdar under yngre järnåldern. I jämförelse med andra socknar har under historisk tid gårdarna i Blacksta brukats av självägande bönder i relativt hög utsträckning.

Blacksta kyrka är uppförd på en markerad öst-västlig höjdsträckning norr om sjön Långhalsens strand. Kyrkan uppfördes på Blackstaby mark. Kyrkogården har sedan anlagts över ett av byns gravfält, troligen från yngre järnålder.
Källor: Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1990.Sörmlandsbygden 1988:2.Sörmlandsbygden 1996. Spår av tid. Södermanlands hembygdsförbund.Sörmländska kyrkor 52, 1944, 1961Riksintressanta kulturmiljöer i Sverige, 1990