Stäng fönster Eskilstuna kn, TUMBO KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Södermanland

Beskrivning
Tumbo socken ligger i Rekarnebygden som räknas till ett av de tidigast kristnade områdena i Mellansverige. Sockenindelningen kan ha varit utbildad redan under 1000-talet.

Tumbo socken består av en flack, öppen slättbygd som omges av småbruten odlingsbygd vid inre Mälaren. Namnet Tumbo är tolkat som Tunabornas kyrka. Strax norr om kyrkan ligger Husby by, i vilken en av gårdarna heter Tuna-gården. Såväl namnet Tuna som Husby har anknytning till centralmaktens administration under yngre järnålder och tidig medeltid.

I Tumbo socken finns ca 1 700 registrerade fornlämningar. Spridda rösegravar från bronsåldern förekommer, men huvuddelen av alla fornlämningar ligger inom de 23 gravfält, vilka till största delen troligen tillhör yngre järnåldern. Mellan Tumbo kyrka och Husby by ligger ett av Sveriges största gravfält av högtyp, omfattande omkring 480 gravar. På fornborgen Bogsten finns husgrundsterrasser.

I Tumbo kyrka har påträffats sammanlagt sju stycken runstenar inmurade i kyrkans murar. Det är fler än i någon annan kyrka i Södermanland. En av dessa stenar satt på 1600-talet som tympanon vid kyrkans sydportal. Idag är bara ett fragment bevarat, men stenen har troligen utgjort en del av ett vikingastilsgravmonument.

Tumbo kyrka ligger i ett område som är utpekat som en riksintressant kulturmiljö (D3). Området omfattar Tumboåsen i Tumbo socken. I motiveringen av beslutet beskrivs området som en viktig åsanknuten odlingsbygd med koncentration av stora gravfält, äldre vägsträckningar, runstenar och perifert liggande fornborgar. I området finns Tumbo välbevarade romanska kyrka med prästgård, kaplansgård, skolor, en medeltida tingsplats, byar och gårdar.

Söder om kyrkan ligger Tumbo Kaplansgård. Gården har tillkommit i tre olika byggnadsetapper under tre århundraden, från omkring 1630 till början av 1800-talet. Till Kaplansgården hör en Magasinsbyggnad och Lillstuga. I kyrkomiljön norr om kyrkan ingår även ett kyrkstall från 1891 samt två äldre timrade, rödfärgade byggnader.

Lindén, E. 1982. Tumbo kyrka och Kaplansgården. Tumbo.
Redelius, G. 2000. Tumbo kyrka. Tumbo.