Stäng fönster Ulricehamn kn, LIAREDS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Liareds socken utgörs av en kuperad skogsbygd med moränåsar, söder om sjön Jogen. Sockennamnets ändelse på -red indikerar att bygden bröts sent, i skiftet mellan järnålder och medeltid. Jordägandet utgjordes enligt 1574 års jordebok av främst skatte-, frälse- och kyrkohemman samt krononybyggen. Ett par kilometer söder om Jogen ligger kyrkbyn. Denna är samlad på åsarna kring och nere i en dalgång med ån Tidan, vilken rinner ut i Jogen. På platsen finns en fors med kvarnanläggning, bro och fyra sammanlöpande vägar från Knätte, Ulricehamn, Strängsered och Mullsjö. Nere vid vägskälet finns en affär. Den stora byn har viss karaktär av klungby. Sydost om bron och kvarnen är en hög grusplatå på vilken kyrka med kyrkogård är belägna. Söder härom ligger två äldre skolbyggnader som flankerar en grusplan. På en platå väster om kyrkan och vägen ligger ett äldre länsmansboställe.

SKOLBYGGNADER - Båda byggnaderna är uppförda i 1 ½ plan. Den äldre östra byggnaden är uppförd under sent 1800-tal och har en väl bibehållen exteriör. Bottenvåningen är klädd med gul locklist och övervåningen med liggande gul panel. Sadeltaket täcks av korrugerad röd plåt och har ett antal frontespiser. Fönstren har korspost. Byggnaden används idag som församlingshem. Bakom står en välbevarad dasslänga. Den västra byggnaden är uppförd under 1900-talets förra hälft och har även inrymt lärarbostad. Fasaden är klädd med gul locklist och har genomgått ett antal ombyggnader. Det karaktäristiskt branta sadeltaket täcks av tvåkupiga betongpannor.

KVARN - Byggnaden från sekelskiftet är klädd med rödfärgad locklist och har fönster med tät spröjsning samt sadeltak.

LÄNSMANSBOSTÄLLE - Byggnaden i 1 ½ plan är sannolikt uppförd under 1800-talets senare hälft. Fasaden är klädd med gul locklist och har veranda, balkong samt bred frontespis med tempelgavel. Sadeltaket täcks av tvåkupigt lertegel. Under sent 1800-tal bedrevs här folkhögskola, vilket en minnessten förtäljer.

AFFÄR - Byggnaden i två plan är sannolikt uppförd under 1950-talet och har fasad av gult tegel, stora ospröjsade fönster och valmat flackt sadeltak.