Stäng fönster Ulricehamn kn, HÄRNA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Härna kyrka är belägen cirka fyra kilometer norr om riksväg 40 mellan Borås och Ulricehamn i gränstrakten mellan dessa kommuner. Kyrkan står omkring 240 meter över havet högst uppe på en ås, vilket ger en milsvid utsikt över skogsklädda åsar. Från vägen till Hökerum på andra sidan dalgången i sydöst ses kyrkan omgiven av bondgårdar med sina åkrar som sluttar ned mot ån Viskan i dalen. Landsvägen genom socknen är en gammal stråkväg som en gång förband den urgamla leden i Ätradalen söderut med den lika gamla vägen längs Viskan från Varberg upp till Skara. Åarna var viktiga farleder innan vägarna var körbara. Härna kyrka står på en distinkt kulle ett stycke söder om landsvägen, från vilken en smal asfalterad väg går i U-form fram till kyrkogårdens norra sida med avtagsvägar till parkeringsplatser öster och väster om kyrkogården. Längs den östra infartsvägen till kyrkan står en rad med hamlade lövträd och vid vägsträckningen ut till landsvägen i väster står en enkelsidig lövträdsallé. Vid kyrkkullens fot är det fortfarande en samlad kyrkby med villor och mindre lantbruksfastigheter på en platå med öppet jordbrukslandskap, som möts av mörka barrskogar. Marken mellan vägarna norr om kyrkan är emellertid till stor del obebyggd så den särpräglade kyrkplatsen framträder fint i terrängen.

Traktens många fornlämningar visar att den var bebodd tidigt och i denna socken utvecklades så småningom fyra byar; Härna, Bondarp, Sassarp och Åstorp. Äldst och förnämast var Härna, där kyrkan byggdes, som var en så kallad högaby, enligt Västgötalagen en by vid forntida högar, en begravningsplats. Som sådan hade byn vissa företräden. Det finns tre gravfält från järnåldern vid kyrkbyn, ett av dem med en hög runsten rest för den mäktige Bulu. Sockennamnet tros härstamma från just en stormannasläkt på platsen, men det finns också teorin om att det syftar på platsens höga läge eftersom namnet förr skrevs som Haernom, besläktat med "hjärna". Norr om kyrkan lär det ha funnits en plats för avrättningar och den gamla avrättningsplatsen för hela Ås härad låg på gränsen mellan Härna och Varnum, cirka tre kilometer sydväst om kyrkan.