Stäng fönster Ulricehamn kn, GULLEREDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Gullereds socken utgörs av en höglänt skogs- och mossbygd med utlöpare från Galtåsen i sydväst och Nolsjön i norr. Här återfinns åarna Ätran och Tidans källor. Sockennamnets ändelse på -red indikerar att bygden bröts sent, omkring övergången mellan järnålder och medeltid. Enligt 1574 års jordebok dominerades jordägandet av krononybyggen och frälsehemman. I socknen ingår sedan 1500-talet Tissereds gamla socken i nordost, vilken hade en medeltida gråstenskyrka. Gullereds kyrkby är belägen vid Nolsjöns södra strand med riksväg 40 i söder. Området präglas av öppna odlings- och hagmarker. Byn ligger som en klunga vid ett vägskäl direkt öster om en långsmal åsrygg som upptags av kyrkogården och den väl synliga kyrkan. På samma rygg finns direkt väster om kyrkogården skolbyggnad med lärarbostad i vinkel. Invid kyrkogårdens sydvästra hörn står en bod. Anmärkningsvärt är att byn genomgick Laga skifte så sent som på 1930-talet. På 1700-talet hade den storskiftats.

SKOLBYGGNAD - Den numera tomma byggnaden i 1 ½ plan uppfördes 1890 och har en utbyggnad i vinkel från omkring 1930. Fasaden är klädd med smutsvit locklistpanel och fönstren har korspost. Byggnadens sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel.

LÄRARBOSTAD - Den i senare tid ombyggda byggnaden i 1 plan uppfördes 1938 som bostäder för lärarna vid skolan. Fasaderna är klädda med vitt tegel och har stora ospröjsade fönster. Byggnadens flacka sadeltak är valmat och täckt med betongpannor.

BOD - Boden är uppförd under 1800-talet och klädd med vit locklistpanel. Ena långsidan har hällor med stege. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel.