Stäng fönster Töreboda kn, TRÄSTENA KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
TRÄSTENA KYRKA - Trästena socken är belägen öster om sjön Ymsen och består till största delen av jordbruksbygd. Trästena kyrka ligger högt och tämligen ensam. Ett hundratal meter norr om kyrkogården går en landsväg i öst- västlig riktning och mellan denna och kyrkogården finns en parkeringsplats och samlingslokal med ekonomibyggnad. Från landsvägen leder en brant avfartsväg mot sydväst upp till kyrkans parkeringsplats. Ett par hundra meter öster om kyrkan ligger en före detta skola och ett äldre bostadshus. Skolan är från 1929 och rödmålad med vita snickerier. Norr om landsvägen finns en delvis skogbevuxen kulle, benämnd Jätteberget, och på denna en fornborg. Vid kullens nordvästra fot låg tidigare en medeltidskyrka. På ödekyrkogården finns enstaka gravvårdar och en minnessten. I söder och väster omges kyrkogården av odlingsmark med inslag av skog. Ett stycke österut ligger gården Stenkälla från 1740, som tidigare fungerat som prästgård.

EKONOMIBYGGNADER - En större ekonomibyggnad med samlingsrum är klädd med rödmålad locklistpanel och har ett svart, korrugerat plåttak.