Stäng fönster Töreboda kn, FREDSBERGS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
FREDSBERG KYRKA- Fredsbergs kyrka ligger i västra delen av Fredsbergs socken ca 7 km nordväst om Töreboda och 12 km nordöst om Mariestad. Fredsbergs socken utgörs av omväxlande skogiga partier och uppodlad slättbygd. I söder ligger den stora Fredsbergs mosse. Ett mindre stationssamhälle finns i Slätte. Fredsbergs kyrkby är väl sammanhållen utmed landsvägen mot Lyrestad, ca 10 km i norr och Töreboda i sydöst. I socknen uppfördes 1931 Kyrketorps kapell, numera avlyst och sålt.

Kyrkan ligger väster om landsvägen, men vid en vägkorsning. Norr om kyrkogården går en mindre landsväg upp mot Färed, ca 6 km i väster. På motsatt sida av denna väg ligger, ett par hundra meter från kyrkan, en hembygdsgård och en prästgård. Prästgården från 1802 är numera församlingshem. En av de två flygelbyggnaderna, uppförd ca 1820, är idag skolmuseum. Hembygdsgården från ca 1800 är flyttad från Rävsnäs by. Nordöst om kyrkan, på motsatt sida av landsvägen, ligger Fredsbergs kyrkskola och nordöst om denna Fredsbergs Mellanskola från 1905. Närmast nordväst om kyrkan finns en ekonomibyggnad och i sydöst en parkeringsplats. En grusgång från Törebodavägen leder till kyrkogårdens huvudingång i öster. Norr om grusgången ligger en stor parkeringsplats som även betjänar skolan och söder om denna kyrkans minneslund. I söder och väster omges kyrkogården av odlingsmark.

KYRKSKOLAN - Skolbyggnaden uppfördes i vinkel år 1914. Nedervåningen i liggande panel samt övervåningen med stående panel är båda rödmålade med vita snickerier. Skolan omges av en grusad gård.

EKONOMIBYGGNAD - Ekonomibyggnaden från sent 1900-tal har röd träpanel och korrugerat plåttak.