Stäng fönster Trollhättan kn, GÄRDHEMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Gärdhem och dess kyrka ligger några kilometer söder om Trollhättan. Socknen breder ut sig kring ett femvägskäl av anrika färdstråk nordost om kyrkan. Trakten är en gammal bygd med spår från stenåldern och vidare genom historien. I norra delen av Gärdhem ligger Hullsjön som gav namn åt en socken med en 1100-talskyrka i byn vid sjön. Hullsjö uppgick i Gärdhems socken i slutet av 1400-talet och på kyrkans plats finns endast en minnessten. Trollhättan utbröts ur Gärdhems församling 1857.

Gärdhems gamla kyrka byggdes under 1100-talet mitt i byn och tillbyggdes på 1730-talet. Kyrkan rymde endast 300 av socknens 3000 invånare vid 1800-talets mitt. Tre läktare hade kyrkan, ingång i söder och sydöst med sakristia i väster. På taket låg solbränt tegel med spån under och ett torn byggdes 1792. Då gjordes även en altartavla på duk och ett solur placerades strax väster om södra vapenhuset. Predikstolen var från 1695. Kyrkan var i bruk till omkring 1860, men efter det att den nuvarande kyrkan i Jönsberg invigts 1879 auktionerades medeltidskyrkans tak ut och den förföll till ruin. Att en ny kyrkoplats utsågs berodde på att kyrkogården saknade såväl tillräckligt djup jord som nödvändigt stor areal. Ruinen restaurerades 1942.

Runt Gärdhems kyrka är det jordbruksbygd med vida fält, stora och små gårdar och skogklädda, låga åsar i norr. Ett stycke norrut finns en samlad bymiljö. Kyrkan ligger på landsvägens sydöstra sida, nästan i nord-sydlig riktning, med infart både i nordöst och sydväst. Den senare leder förbi Gärdhems församlingshem till en grusad parkering och vidare utmed ett gammalt kyrkstall, numera förråd, till en mindre gård i sydöst. Dess stora ekonomibyggnad av plåt ligger intill kyrkstallet. Österut är det ett böljande landskap med lövskogsdungar. Vid kyrkstallet finns en lång gammal stockräcka på stenar som gränsmarkör. Den nordöstra infarten går mellan den äldre och den nyaste kyrkogårdsdelen fram till en liten parkering och en privat villa i öster med uthus.

FÖRSAMLINGSHEM
Församlingshemmet byggdes 1976 med fasad av rött tegel, sadeltak klätt med svarta betongpannor och dels en träklädd, indragen entré med glasade dörrar på norra långsidan, dels en utbyggd ingång på östra gaveln av brunmålat trä. Byggnaden har stora perspektivfönster i brunmålade snickerier. Senare har en tillbyggnad i harmonierande utförande uppförts i sydväst i förskjutet läge.

EKONOMIBYGGNAD, FD KYRKSTALL
En långsträckt byggnad, troligen samtida med kyrkan, med sadeltak och taksprång täckt av tvåkupigt betongtegel, hängrännor och stuprör samt faluröd lockpanel. Västgaveln är symmetrisk med en tvåbladig port i mitten och kvadratiska fönster på tre sidor samt en enkel dörr längst ut vid hörnen. Norra långsidan är också symmetrisk med en port i mitten och ett likadant, liggande rektangulärt treluftsfönster på var sida. Samtliga fönster utom norra gavelfönstret (ett gallerförsett perspektivfönster) är sannolikt ursprungliga och har krysspröjsar samt breda vita foder. Alla dörrblad utom norra gaveldörren (med sentida, stående träpanel) har dekor av två brädkryss. Norrporten förefalla vara nyare.