Stäng fönster Tjörn kn, KLÄDESHOLMENS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
KLÄDESHOLMENS KYRKA ligger väl synligt i ett höjdläge på Koholmens västra del. Koholmen är en grannö till Klädesholmen, och sammanbunden med denna. Klädesholmen med intilliggande öar och holmar fick fast landförbindelse 1983.

Norr om kyrkan sluttar berghällarna ner mot havet, bara ett femtiotal meter från kyrkan. Norr om kyrkan ligger Klädesholmens skola, och runt omkring ligger bostadsbebyggelse, friliggande enfamiljshus. Närmast kyrkan ligger bårhus och församlingshem.

På grund av det långa avståndet in till sockenkyrkan hade man sedan 1771 tillstånd att hålla predikningar ute på Klädesholmen, vilket skedde i en hyrd lokal. Denna blev snart för liten, och 1793 började man samla in pengar till ett kyrkobygge, som invigdes 1794. Samma år blev man en egen kapellförsamling. Prästbostad hyrdes från 1798. Tillsammans med närliggande Rönnäng höll man egen präst, som fram till 1878 bodde på Klädesholmen och därefter i Rönnäng. 1920 blev man eget pastorat.

Eftersom det ute på öarna inte fanns några jordlager, förlades begravningsplatsen på närmsta punkten på Tjörn innanför, vid Bleket. Därför ligger denna begravningsplats bara ca 50 meter från Blekets kapell, som tillhör Stenkyrka pastorat.

Kyrkogården anlades 1806, med en senare utvidgning på andra sidan vägen. Det är möjligt att begravningsplatsen använts längre tillbaka än så. 1828-29 utvidgades och inhägnades den, och 1898 utvidgades den till andra sidan vägen.