Stäng fönster Tidaholm kn, VÄTTAKS KYRKA SOCKEN OCH KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Vättaks socken utgörs av ett småkuperat landskap väster om ån Tidan. I socknens västra del befinner sig den av grus och sand bestående Vättakplatån. Denna är del av ett stort system av istidsbildningar, vilka fortsätter åt norr.

Kyrkbyn är belägen centralt i socknen på nämnda grusplatå. Den höglänta terrängen präglas här av åkrar och sanka hagmarker, samt avgränsas av barrskogar. Byn ligger samlad i en trekant som bildas av vägarna från Suntak och Bäcks by, vilka möts här. Kyrkplatsen är belägen vid vägkorset i dess sydöstra ände. Läget är markant på en hög gruskulle med branta sluttningar. Nedanför branten i sydost och nordost står ett rödfärgat skjul och ett kyrkstall Ett stycke nordväst om kyrkan ligger ett sentida församlingshem.

KYRKSTALL - Byggnaden bär en rödfärgad öppen panel och pulpettak med täckning av korrugerad plåt.