Stäng fönster Tidaholm kn, KYMBO KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kymbo socken består i nordväst av den s.k. Östfalans rand med ett böljande öppet jordbrukslandskap på kalkstensberggrund. I sydost dominerar skogs- och mossmarker. Kyrkbyn ligger i nordväst, strax norr om den flyttade riksväg 47 mellan Falköping och Jönköping. Gårdarna är utskiftade, men två stycken ligger kvar direkt norr och väster om kyrkan. Kyrka och kyrkogård ligger söder om riksvägens gamla sträckning med den gamla skolan på norra sidan. Längst i sydost ligger en nedlagd lanthandel. I socknens sydöstra del finns landets troligen största hålvägssystem på "Kymbo tall". Ett flertal av dem har sannolikt lett till de sedan 1500-talet kända kvarnplatserna vid ån Tidan. Enligt 1564 års jordebok bestod jordägandet av skatte-, frälse-, kyrko- och klosterhemman, med en dominans för de tre sista.

SKOLA - Den välbevarade byggnaden i 1 ½ plan från sent 1800-tal har två utbyggnader i vinkel och är klädd med smutsvit locklistpanel. Sadeltaket med kupa täcks av tvåkupigt lertegel. Från att ha rymt skola och lärarbostad är byggnaden numera församlingshem med lägenhet. På tomten finns ett ursprungligt uthus med dass samt ett större uthus. Båda har rödfärgad locklistpanel och sadeltak med täckning av tvåkupigt lertegel.