Stäng fönster Tidaholm kn, ACKLINGA KYRKA KYRKOMILJÖ , Västra Götaland

Beskrivning
Acklinga socken utgörs av ett öppet jordbrukslandskap som i väster begränsas av sluttningen upp mot Falans kalkstensplatå. Sockenkyrkan ligger på en central nord-sydlig åsrygg öster om ån Ösan och norr om landsvägen mellan Varv och Tidaholm. Kyrkbyn skiftades i början av 1800-talet och är därmed något spridd, men ändå samlad till åsryggen. På samma ås finns ett stycke norr om kyrkan ett järnåldersgravfält och fossil åkermark. Direkt söder om kyrkan ligger den gamla skolan och i norr en mycket ombyggd prästgård. Socknen saknar stora godsbildningar, men 1564 års jordebok visar att hemmanen dominerades av andligt och världsligt frälse.

SKOLA - Den f.d. folkskolan är byggd under slutet av 1800-talet i 1 ½ plan med senare tillbyggnad i vinkel. Fasaden är klädd med ljusgul locklistpanel. Sadeltaken täcks av flacktegel och tvåkupigt tegel. Skolan är sedan nedläggningen 1939 församlingshem och bostad.