Stäng fönster Tibro kn, KYRKEFALLA KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Kyrkefalla kyrka är belägen i Kyrkefalla socken, Tibro kommun. Socknen befinner sig i det kuperade slättlandskapet kring Tidans dalgång. I de östra delarna övergår bygden alltmer i bergs- och skogsområden. Kyrkefalla omnämns för första gången 1278 som "Kyrkiofald". Namnet syftade troligen ursprungligen på gården Prästbolet. Kyrkefalla var på 1500-talet moderförsamling i sitt gäll och markägandet dominerades av kyrkan. Gårdarna har legat utspridda med sina ägor sedan storskiftet på 1700-talet. Under senare delen av 1800-talet expanderade snickerinäringen i Kyrkefalla och utvecklades med järnvägens hjälp till en industri kring sekelskiftet. I samband med detta växte Tibro fram som samhälle och nytt centrum i socknen. Det gamla sockencentrat med Kyrkefalla kyrka är beläget strax söder om Tibro samhälle. Kyrkplatsen är belägen på den östra änden av en västerifrån kommande grusås. På nordsidan börjar samhället medan sydsidan upptas av ett kuperat åkerlandskap. Österut tar de stora skogar vid som fortsätter ända till Vätterstranden. Väster om kyrkogården och den där framför belägna parkeringsplatsen finns en gammal fattigstuga. Söder om åsen finns kyrkskolan och i slutet av en allé öster om åsen finns prästgården. Direkt öster om kyrkogården, nedanför åsbranten, går landsvägen till Hjo.

FATTIGSTUGA - Fattigstugan är en timrad byggnad i 1 ½ plan från 1800-talet. En utbyggnad har skett vinkelrätt mot öster och väster, sannolikt under tidigt 1900-tal i samband med att huset blev ålderdomshem. Huset är klätt med en rödfärgad locklistpanel. Knutarna, fönsterfodret och vindskivorna är vitmålade. I vinkeln är en vitmålad veranda. Den har kopplade pelare som bär upp en liten fronton. Sadeltaket är klätt med tvåkupigt lertegel. Utbyggnaderna är försedda med takkupor. Huset fungerar numera som keramikverkstad.

KYRKSTALL - Kyrkstallet ligger i anslutning till f.d. fattigstugan. Det har en rödfärgad locklistpanel och sadeltak med tvåkupigt lertegel. Foder och vindskivor av trä är vitmålade.

KYRKSKOLA - Skolan är ett timrat hus i 1 ½ plan med rödfärgad locklistpanel och stor veranda med snickarglädje. Fönstren är höga med korspost och har ett fönsterfoder vars överstycke utgörs av en fris kantad av voluter. Fönsterfoder och veranda är målade i blått. Ligger parallellt med kyrkan på andra sidan en väg. Väster om skolan ligger en lärarbostad i rät vinkel. Den har en rödfärgad locklistpanel. Fönsterfoder och knutar är vitmålade. Sadeltaket är täckt med lertegel på båda. De härrör från 1800-talet.

PRÄSTGÅRD - Prästgården ligger i slutet av en lång allé. Den är byggd i 1 ½ plan med fronton. Den stående träpanelen är gulmålad. I frontonen och halvvåningen är lunettfönster. Byggnaden är från 1800-tal.

En knapp kilometer söder om Kyrkefalla kyrka ligger nya kyrkogården med sitt gravkapell. Läget är vid randen av ett skogs- och bergsparti. I väster avgränsas anläggningen av Hjovägen. Skogen utgör fond åt öster, västerut så tar åkermarker vid. Den nordöstra delen av kyrkogården inramas av en mindre väg som är breddad till parkeringsplats i höjd med kapellet. På andra sidan vägen finns två drivhus och där vägen kröker av österut in i skogen finns ett lågt hus med vitt fasadtegel. Detta har på baksidan en med höga trästaket inhägnad redskapsdel.

I den nordvästra delen av Tibro samhälle ligger Högåskyrkan och dess sammanbyggda församlingshem samt pastorsexpedition. Söder om anläggningen löper Skövdevägen och i nordväst Fredsgatan. Anläggningen kröner en liten kulle och öster om denna finns ännu en kulle med gamla björkar och tallar. I sydost finns en parkeringsplats. I syd och väst kantas anläggningen av unga björkar. Kvarteret omges i norr och öster av villakvarter och i söder av flerbostadshus. Från parkeringsplatsen och Skövdevägen leder plattlagda gångar upp till entrén in till anläggningens innergård. Mellan dessa går en trappa upp från vägen till densamma. Alla dessa kantas av svarta träräcken. Från deras sammanstrålning går en kort gång med ett mitträcke i samma utförande fram till entrén.