Stäng fönster Tanum kn, TANUMS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
Tanumsslätten med omgivningar har ett enastående bestånd av hällristningslokaler, och är därför upptaget på UNESCOS världsarvslista. TANUMS KYRKA ligger i kuperad terräng i nordändan av Tanumsslätten. Kyrkplatsen har kontinuitet åtminstone sedan 1100-talet. Rester av ett järnåldersgravfält strax intill kyrkan visar att platsen hade någon form av betydelse också före kristnandet.

Strax norr om Tanum ligger Tanumshede, som fungerat som samlingsplats i trakten sedan lång tid. Här finns ett gästgiveri som varit i drift sedan 1663, och här har även funnits tingshus sedan 1600-talet. Under 18- och 1900-talet är det också Tanumshede som vuxit till ett samhälle och som nu är kommuncentrum.

Tanumshede hade under 1800-talet stark konkurrens från kustsamhället Grebbestad, som blev eget kyrkoområde och som fick en egen kyrka 1892.