Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Tanum kn, KVILLE KYRKA, FJÄLLBACKA KYRKA OCH HAMBURGSUNDS KAPELL OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
Kville kyrka ligger i ett mindre krönläge i norra kanten av en tämligen flack dalgång, med åkermark i omgivningarna och Kville tätort i sluttningarna norr om kyrkan och landsvägen mellan Dingle och Fjällbacka. Kyrkan är byggd på den gamla tingsplatsen i Kville härad och den lilla platån strax sydväst om kyrktornet kallas för "Tingshögen". I nuvarande Kville socken ingår även den medeltida Vrems socken i söder, vilken troligen på 1590-talet inkorporerades i Kville socken.
Socknen har ett för mellersta Bohuslän typiskt jordbrukslandskap, samt ett kustområde med de större kustsamhällena Fjällbacka och Hamburgsund, samt ett antal mindre bebyggelseplatser. Fjällbacka fick egen kyrka 1892 och är nu egen församling, och Hamburgsund fick eget kapell 1915.