Stäng fönster Strömstad kn, STRÖMSTADS KYRKA KYRKOMOLJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
STRÖMSTADS KYRKA och kyrkogård ligger centralt i Strömstad, omgiven av gator och bebyggelse på alla håll. Kyrkplatsen är högt belägen i den del av staden som ligger på södra sidan om Strömsvattnet. I väster ansluter Stadsparken och i nordväst ligger den öppna Spruthusplatsen. Husen närmast kyrkan, i norr, öster och söder, tillhör alla den kyrkliga verksamheten, och kallas därför också "Kyrkbyn". Norr om kyrkan ligger församlingshemmet, sedan 1979 inrymt i den s k Paepkegården, ursprungligen ett köpmanshus från 1838, och söder om kyrkan ligger dels ett tidigare församlingshem (nu musikverksamhet) från 1931, samt prästgården från 1890, flyttad till denna plats 1991. Öster om kyrkan ligger Klockaregården, byggd vid 1900-talets början.

På en brandmur som vetter mot Paepkegårdens gård och P-plats finns en stor muralmålning med scener ur Strömstad kyrkas historia. Målningen är utförd av Kjell Borg 1993, renoverad av honom 2002.

Förutom den gamla kyrkogården som omger kyrkan finns också två yngre kyrkogårdar i Strömstad, Myren från 1881 och Mellby från 1990-talet.