Stäng fönster Mark kn, HORREDS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
HORREDS KYRKA ligger i Viskadalen, 5 mil sydväst om Borås och 5 km från Hallandsgränsen. Kyrkan ligger på en markerad höjdås över älvdalen en kilometer från västra älvstranden. Kyrkplatsen är medeltida och föregångaren till dagens kyrka låg alldeles söder om den nuvarande. Runt kyrkan finns tre gårdar kvar från Horreds gamla by. Horreds stationssamhälle är beläget strax öster om kyrkan.

Söder om kyrkan, invid den gamla kyrkogårdens sydvästra hörn, finns de gamla kyrkstallarna, som var inrymda i en stor rödmålad träbyggnad klädd med locklistpanel. Väster om kyrkan, delvis i den nya kyrkogårdens norra mur, ligger ett bårhus ritat av arkitekten Sigfrid Ericson, Göteborg och uppfört i samband med kyrkans renovering 1953-54. Bårhusets fasader utgörs i sin helhet av fogad gråstensmur. Öster om kyrkan finns en större parkeringsplats och bortom denna ligger församlingshemmet i rött tegel från 1964, tillbyggt 1994. Nordväst om kyrkan ligger den sk Klockaregården, en av gårdarna från den gamla kyrkbyn. Ett vaktmästarkontor byggdes 1984 ett stycket västerut invid den utvidgade kyrkogården, i stil med bårhuset.