Stäng fönster Skövde kn, VADS KYRKA KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
VADS KYRKA är belägen i Vads socken, den nordligaste i Skövde kommun. Socknen, vilken i öster korsas av västra stambanan, består framför allt av uppodlad slättbygd kring ån Tidan. Vaholms herrgård har haft en dominerande ställning i bygden. Tidans tätort växte upp strax efter 1810 i anslutning till den då nystartade Westergötlands Yllefabrik. Vads kyrka ligger naturskönt på en höjd i tätorten, öster om ån Tidan. Mellan Tidan och kyrkogården passerar länsväg 200 mot Töreboda. Sydväst om kyrkogården leder en landsvägsbro över ån Tidan, som här gör en kraftig böj mot öster. Kyrkan inramas alltså både i söder och väster av Tidan. Utmed södra kyrkogårdsmuren går Sörgårdsvägen, utmed den östra muren Skyttelvägen och i norr finns en stor parkeringsplats. Området öster och nordöst om kyrkan utgörs av åker. I väster ligger villakvarter. I söder, på andra sidan ån, ligger före detta yllefabrikens höga byggnader av rött tegel.