Stäng fönster Skövde kn, SÄTERS KYRKA KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

Beskrivning
SÄTERS KYRKA är belägen i Säters socken, strax norr om Skövde utmed gamla landsvägen mot Mariestad. Socknen ligger till största delen på Billingens östsluttning samt på slätten ner mot Frösve i öster. Gårdarna i Säter är tämligen utspridda. Här har tidigare funnits kalk- och alunbrott samt vattendrivna sågar och kvarnar. I anslutning till Säters kyrka saknas egentlig bybildning. Kyrkan omges av lummig, kalkrik betesmark. Den stora gården Stångesäter söder om kyrkan är den enda närbelägna bebyggelsen. Söder om kyrkan går en mindre körväg. I norr finns en större parkeringsplats.

EKONOMIBYGGNAD - I väster, omedelbart utanför kyrkogården, finns ett förråd med personalutrymmen. Byggnaden har sadeltak med tvåkupigt tegel samt sående, rödmålad panel.